Internet.org: itt van Zuckerberg új oldala

Új kezdeményezést indított Mark Zuckerberg Facebook-alapító vezetésével egy nagy tech vállalatokból álló csoport. A cél a jelenleginél olcsóbb és kevesebb adatforgalmat használó internet terjesztése.

Az internet.org kezdeményezés, illetve a mögötte álló szervezetek célja, hogy a világon mindenkihez eljusson az internet. A Facebook-vezér által bejelentett projekthez eddig az Ericsson, a MediaTek, a Nokia, az Opera, a Qualcomm és a Samsung csatlakozott.

A szervezet internet.org címen elérhető oldalán jelenleg csak egy kis figyelemfelkeltő tartalom van, de később várhatóan hasznos tartalom is lesz rajta, hiszen a honlap alján máris az URL megosztására buzdítanak.

A Facebook és partnerei célja, hogy az internet-hozzáférés világszerte olcsóbb legyen – külön hangsúlyt fektetve a mobilos hozzáférésre –, az alkalmazások és szolgáltatások pedig a jelenleginél jóval kevesebb adatot forgalmazzanak – tehát pl. 1 GB adatforgalmi kerettel jóval többet lehessen netezni, mint eddig.

Bár a bejelentésben Mark Zuckerberg csak arról beszél, hogy a világ népességének kétharmada jelenleg nem netezik, és ezen szeretnének változtatni, a projekt jótékony hatása mögötti üzleti érdek egyértelmű: minél többen kezdenek el netezni, annál többen fogják használni a Facebook, valamint a kezdeményezésben részt vevő nagy tech cégek termékeit, szolgáltatásait is. Mindez persze nem sokat von le a cél helyességéből: internetet mindenkinek.

A Cisco előrejelzése szerint 2017-re a világ népességének közel fele rendelkezik majd internetkapcsolattal – Eric Schmidt Google-elnök szerint 2020-ra viszont már mindenki.

forrás: hvg

2013-08-21Szoftverhírek